Skip to content
Apa Yang Perlu Dilakukan Jika Bayi Sembelit Selepas Memulakan Pepejal?

Apa Yang Perlu Dilakukan Jika Bayi Sembelit Selepas Memulakan Pepejal?

Terdapat dua sebab mengapa bayi mungkin mengalami sembelit.

1. Struktur makanan pelengkap adalah tidak munasabah, dan struktur makanan pelengkap dengan lebih banyak daging dan kurang sayur-sayuran akan dengan mudah menyebabkan pengambilan serat makanan yang tidak mencukupi dan menyebabkan sembelit.

2.Sembelit adalah tanda alahan dan mungkin terdapat makanan dalam diet pelengkap yang menyebabkan alahan bayi anda dan alergennya perlu dikenal pasti.

Jika alergen dikesan dalam makanan pelengkap, "penghindaran diet" diperlukan. Ibu bapa harus memastikan makanan pelengkap bayi mereka tidak mengandungi makanan alahan dan diet bayi seimbang untuk memastikan pertumbuhan normal.

Jika tiada alergen dikesan dalam makanan pelengkap, sembelit pada bayi boleh diperbaiki seperti berikut:

1.Pemakanan seimbang

Selain memastikan pengambilan susu setiap hari, ibu bapa harus memberi perhatian kepada diet yang seimbang, terutamanya dengan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mencukupi, serta campuran daging dan sayur-sayuran yang baik. Serat pemakanan (contohnya prebiotik) juga boleh ditambah untuk menggalakkan pertumbuhan bakteria berfaedah dalam saluran usus bayi untuk melindunginya daripada sembelit yang disebabkan oleh disfungsi usus.

2. Tingkatkan pengambilan air

Sesetengah bayi mengalami sembelit kerana terlalu sedikit minum air. Najis bayi ini biasanya kering, keras dan gelap, malah seteruk najis kambing biri-biri, dan mereka sukar membuang najis. Dalam kes sedemikian, ibu dinasihatkan untuk menambah jumlah air yang diminum bayi mereka, dan minum air suam mengikut kesesuaian.

3. Biarkan bayi lebih banyak bersenam

Semakin kurang bayi anda bergerak, semakin besar risiko sembelit. Pastikan bayi anda merangkak, berguling ke sana ke mari atau banyak berjalan pada siang hari, kerana lebih banyak pergerakan membantu dengan pergerakan usus. Jika bayi anda terlalu muda, ibu bapa boleh cuba memberikan senaman kaki bayi anda secara perlahan dengan menolak lututnya secara bergilir-gilir ke dalam perut. Ini membantu untuk memindahkan makanan melalui sistem pencernaan, menjadikan saluran pencernaan bergerak lebih baik dan membantu pergerakan usus.

Leave a comment

Your email address will not be published..

Cart 0

Your cart is currently empty.

Start Shopping