Skip to content
Memberi Makan - Bagaimana Ibu Boleh Mengetahui Jika Bayi Mereka Kenyang?

Memberi Makan - Bagaimana Ibu Boleh Mengetahui Jika Bayi Mereka Kenyang?

Walaupun jumlah makanan bayi yang diberi susu formula pada setiap hidangan boleh diketahui mengikut skala, setiap bayi adalah individu dan penyusuan susu formula boleh terlalu banyak atau terlalu sedikit. Jika anda ingin mengetahui sama ada bayi anda cukup minum atau tidak, anda boleh mengetahui dari keadaan mental dan status minum bayi anda, tetapi juga dari 3 aspek berikut .

1.Adakah najis hijau muncul kerana kelaparan

       Sekiranya bayi anda sentiasa mempunyai tahi hijau, ibu-ibu harus memberi perhatian sama ada ia adalah sejenis tahi hijau. Pencernaan bayi anda adalah normal, usus terus bergerak secara normal dan jus pencernaan dirembes secara normal. Jus penghadaman yang tidak digunakan, terutamanya bilirubin, berwarna hijau apabila dikeluarkan dalam najis. Najis mungkin lebih kerap, dengan lendir di dalamnya, dan bentuknya serupa dengan tahi hijau yang disebabkan oleh sejuk, tetapi isipadu najis agak kurang.


2. Perhatikan keadaan kulit bayi anda
Kulit bayi licin dan penuh dalam keadaan normal. Jika bayi anda minum susu yang mencukupi setiap hari dan memastikan pengambilan nutrisi yang baik, maka bayi anda akan menunjukkan keadaan kulit yang lebih baik. Jika anda tidak minum susu yang mencukupi, mengakibatkan pengambilan protein dan lemak tidak mencukupi, ini akan menjejaskan keadaan kulit bayi anda, seperti penampilan kedutan.

3.Adakah bayi anda menangis secara berterusan

Bayi yang lapar sangat mudah menangis. Oleh itu, jika bayi anda menangis lebih daripada biasa, ia mungkin disebabkan oleh kekurangan susu, tetapi penting untuk tidak "menyusukan dengan menangis", tetapi untuk menilai kekerapan bayi anda menyusu. Jika bayi anda lapar dan menangis dengan cepat dan mula mengekek apabila anda mendapat sebotol, itu adalah tanda bayi anda tidak cukup susu pada penyusuan terakhir dan perlu diberi lebih banyak.

Leave a comment

Your email address will not be published..

Cart 0

Your cart is currently empty.

Start Shopping