Skip to content
Ekzema Bayi Jangan Panik! Menunjukkan Anda Cara Membezakan Dan Menjaga Bayi

Ekzema Bayi Jangan Panik! Menunjukkan Anda Cara Membezakan Dan Menjaga Bayi

  1. Jenis-jenis ekzema kanak-kanak

· Dermatitis atopik

Lazimnya, kanak-kanak dengan dermatitis atopik juga mempunyai asma dan demam hay, gabungan yang kadangkala dikenali sebagai "triad atopik." Ruam dari dermatitis atopik boleh menjadi lebih cerah atau lebih gelap daripada warna kulit biasa, dan ia sering terbentuk pada lipatan siku dan lutut.

· Dermatitis kontak

Seperti namanya, dermatitis kontak terhasil apabila bahan menyentuh kulit anak anda. Terdapat dua subjenis. Dermatitis sentuhan alahan mencetuskan tindak balas sistem imun, manakala dermatitis sentuhan merengsa serta-merta menjejaskan kulit. Ruam akibat dermatitis kontak boleh menghasilkan benjolan gatal yang dipanggil gatal-gatal, dan kulit di kawasan itu boleh menjadi tebal dan bersisik.

· Dermatitis seborrheic

Juga dikenali sebagai "topi buaian," dermatitis seborrheic menjejaskan kawasan kulit dengan banyak kelenjar sebum yang menghasilkan minyak kulit yang menyediakan lapisan pelindung pada kulit. Bahagian belakang, hidung dan kulit kepala adalah kawasan yang paling kerap terjejas, tetapi ia juga boleh terbentuk lebih rendah pada muka, di kawasan lampin, dan dalam pelbagai lipatan di sekeliling badan bayi. Ruam kulit termasuk kerak kuning bersama kulit merah, atau mungkin terdapat kepingan putih atau kuning. Cradle cap biasanya hilang sekitar umur enam bulan, tetapi kelemumur mungkin berterusan sehingga dewasa.

 · Ekzema dishidrotik

Lepuh pada tapak kaki dan tapak tangan mengenal pasti ekzema dishidrotik. Lepuh ini boleh menjadi gatal, dan lepuh besar kadang-kadang terbentuk, yang selalunya lebih menyakitkan. Selepas lepuh melepasi, kulit yang terjejas boleh berasa kering dan span. Keadaan kulit ini nampaknya berkaitan dengan alahan bermusim. Kanak-kanak boleh mengalami ekzema jenis ini, tetapi ia biasanya lebih biasa pada orang dewasa, dengan wanita lebih kerap terkena berbanding lelaki.

  1. Punca bayi ekzema
  • Kulit tidak cukup lembap: stratum corneum kulit bayi lemah, fungsi penghalang kulit belum berkembang, tidak dapat mengunci kelembapan, jika tidak cukup pelembap mudah mencetuskan ekzema, untuk menggunakan krim bayi dalam masa.
  • Ekzema daripada memakai terlalu banyak:Berpakaian berlebihan pada bayi anda boleh menyebabkan gejala seperti kemerahan, jerawat dan gatal-gatal. Cuba elakkan memakaikan anak anda dengan pakaian tebal dan pakaikan anak anda mengikut cuaca.
  • Faktor lain:Ekzema mudah dicetuskan apabila perengsa luar seperti habuk, debunga, asap, hama dan peluh bersentuhan dengan kulit halus bayi anda, atau apabila mainan dan pakaian baharu membawa bakteria yang menyebabkan kulit bayi anda merengsa.
  1. Cara merawat ekzema bayi
  • Mandi dan melembapkan setiap hari adalah kunci untuk merawat ekzema bayi (bayi) (dermatitis atopik). Gunakan pembersih lembut dan air suam. Selepas mandi tidak lebih daripada 15 minit, bilas sepenuhnya, tepuk bayi anda dengan lembut dan sapukan krim atau salap tanpa pewangi seperti jeli petroleum, semasa kulit masih lembap. Lembapkan sekurang-kurangnya dua kali sehari, mungkin semasa menukar lampin. Apabila mencuba pelembap baru, uji pada bahagian kecil kulit kanak-kanak terlebih dahulu untuk memastikan ia boleh diterima dengan baik.
  • Tanda dan simptom ekzema bayi juga boleh dikurangkan dengan mengelakkan perengsa - seperti kain gatal dan sabun yang keras - serta suhu yang melampau. Untuk mengelakkan anak anda menggaru ruam, ia mungkin membantu untuk memastikan kuku bayi anda dipotong pendek atau memakai sarung tangan kapas semasa tidur.
  • Minta bayi anda memeriksa jika keadaannya berterusan atau ruam berwarna ungu, berkerak dan menangis atau mempunyai lepuh. Kanak-kanak yang mengalami demam dan ruam mungkin juga memerlukan penilaian. Berbincang dengan doktor anda tentang menggunakan krim atau salap ubat atau mencuba mandian peluntur untuk meredakan gejala. Gunakan ubat-ubatan dan mandian peluntur dengan bimbingan pakar pediatrik anda.
Leave a comment

Your email address will not be published..

Cart 0

Your cart is currently empty.

Start Shopping