Skip to content
Cara Memilih Botol Dan Puting Yang Betul

Cara Memilih Botol Dan Puting Yang Betul

Sama ada anda menyusu, menyusu formula atau melakukan gabungan kedua-duanya, kemungkinan besar anda akhirnya akan menggunakan sebotol dengan bayi anda. Walaupun imej ibu bapa yang gembira memegang botol menjadikan prosesnya kelihatan mudah, tetapi anda perlu tahu tentang cara menyusukan bayi dengan selamat dan gembira.

Apabila ia datang untuk memikirkan cara memberi susu botol kepada bayi, memilih botol dan puting yang sesuai adalah langkah pertama.

Terdapat petua untuk semua ibu bapa: Cari botol yang mudah dipisahkan dan dibersihkan. Ini secara amnya bermakna leher lebar yang bagus dan bahagian yang paling sedikit mungkin. Pembersihan yang betul adalah sangat penting, jadi pilih botol yang paling mudah, yang mungkin hanya mempunyai puting, botol dan kolar. Jika anak anda kelihatan gembira dan mudah mengambil botol, maka anda tidak perlu menukarnya.

Sudah tentu, ia juga penting untuk memberi perhatian kepada aliran puting, yang berbeza-beza berdasarkan umur bayi. Secara umumnya, bayi muda memerlukan aliran yang lebih perlahan, manakala bayi yang lebih tua yang telah menguasai seni penyusuan botol boleh mengendalikan aliran yang lebih pantas. Puting boleh dipanggil "aliran perlahan," "aliran sederhana" atau "aliran pantas" atau mungkin dinomborkan dari satu hingga tiga, dengan satu aliran paling perlahan. Tiada standard aliran antara jenama yang berbeza, tetapi kebanyakan bayi baru lahir harus bermula pada tahap satu atau aliran perlahan.

Jadi bagaimana anda boleh tahu bila masa untuk menukar saiz puting? Sesetengah bayi gembira menggunakan puting aliran yang sama sepanjang masa bayi mereka, sementara yang lain mungkin memerlukan puting aliran yang lebih cepat. “Jika anda perasan anak anda mengambil masa yang lama untuk menghabiskan sebotol, atau hilang minat pada pertengahan menyusu, puting yang lebih laju mungkin diperlukan, ini mungkin berlaku pada usia sekitar 3 atau 4 bulan, dengan potensi peningkatan lain sekitar 6 atau 7 tahun. bulan.

Jika bayi anda menghabiskan sebotol dengan cepat (katakan, di bawah lima minit), kelihatan bergas atau rewel, atau memuntahkan banyak susu sejurus selepas penyusuan, mungkin sudah tiba masanya untuk kembali ke puting yang mengalir lebih perlahan.

Leave a comment

Your email address will not be published..

Cart 0

Your cart is currently empty.

Start Shopping