Skip to content
Adakah Makanan Pelengkap Bayi Perlu Sehalus Mungkin?

Adakah Makanan Pelengkap Bayi Perlu Sehalus Mungkin?

Ramai ibu percaya bahawa lebih halus makanan pelengkap, lebih mudah untuk bayi dihadam, dan ia juga baik untuk keupayaan penghadaman untuk bertambah baik. Tetapi ini tidak berlaku.

Pertama sekali, ia tidak kondusif untuk peningkatan keupayaan pencernaan.

Saiz zarah makanan pelengkap hendaklah ditambah daripada halus kepada kasar mengikut umur bulan, jus pes kisar ketulan. Makanan yang terlalu halus tidak boleh menjalankan keupayaan pencernaan saluran gastrousus bayi, makan terlalu lama makanan yang baik bayi mudah sembelit.

Kedua, ia tidak kondusif untuk latihan keupayaan mengunyah.

Sesetengah bayi mula makan makanan yang rapuh hanya apabila mereka berumur 1 tahun, tetapi apabila mereka makan makanan sedemikian, mereka mengeringkan muntah dan enggan makan. Kerana makanan pelengkap awal terlalu halus, keupayaan mengunyah adalah lemah, dan menelan juga terjejas.

Dan akhirnya, ia tidak baik untuk perkembangan bahasa.

Bayi lain mampu menyebut ayat pendek, kenapa tidak anak sendiri? Fikirkan sama ada makanan pelengkap anda sendiri telah dibuat dengan sangat baik. Apabila bayi mengunyah, mereka boleh menggalakkan perkembangan sfinkter mulut. Perkembangan sfinkter mulut akan menjejaskan bahasa bayi

Leave a comment

Your email address will not be published..

Cart 0

Your cart is currently empty.

Start Shopping