Skip to content
Perhatikan Tiga Tempoh Kritikal Ini untuk Mencegah Scoliosis pada Bayi!

Perhatikan Tiga Tempoh Kritikal Ini untuk Mencegah Scoliosis pada Bayi!

Tulang badan bayi tidak berkembang dengan baik dan lembut apabila dia berumur 3 bulan . Ini adalah tempoh kritikal pertama dalam perkembangan tulang belakang bayi. Beberapa posisi memegang yang salah, seperti membenarkan bayi berdiri, duduk, atau memegang secara menegak, boleh membahayakan tulang belakang bayi. Pada peringkat ini, bayi hanya perlu dipegang dalam keadaan berbaring; jika anda mesti memegangnya, lakukan secara mendatar dan gunakan lengan anda dengan berhati-hati untuk melindungi leher, belakang dan pinggang bayi.

        

Pada usia 6 bulan , tulang belakang bayi sudah berkembang dengan baik, membawa kepada tempoh kritikal kedua perkembangan tulang belakang. Walaupun bayi sudah boleh duduk sendiri, masa harus dikawal, dan ibu bapa harus menghormati irama kanak-kanak dengan tidak memaksa membetulkan postur duduk atau membenarkan bayi duduk terlalu lama, yang boleh menyebabkan lordosis toraks dan, dalam kes yang teruk, bongkok, yang akan mengurangkan imej kanak-kanak apabila terbentuk.

Pada usia sekitar satu tahun , bayi memasuki peringkat belajar-untuk-berjalan, iaitu tempoh kritikal ketiga perkembangan tulang belakang pada kanak-kanak. Ini tidak menunjukkan bahawa tulang belakang telah terbentuk sepenuhnya. Pada usia enam atau tujuh tahun, tulang belakang harus terbentuk sepenuhnya. Pada usia ini, jangan paksa anak anda belajar berjalan, dan jangan gunakan baby walker, yang boleh menyebabkan kecacatan kaki seperti kaki berbentuk X, kaki berbentuk O, dan sebagainya.

Dalam kehidupan seharian, terdapat tingkah laku yang tidak dapat dilihat yang boleh menyebabkan skoliosis pada bayi. Sila jauhi perkara berikut.


1. Sentiasa menukar lampin/seluar bayi pada kedudukan yang sepatutnya.

Seluar Bayi:

Buka seluar bayi dengan kedua-dua tangan untuk menutup betis bayi, dan kemudian tarik ke atas, sepanjang akar paha, untuk meluruskan kedua-dua belah tepi sekatan kalis bocor.

Lampin bayi:

① Baringkan bayi anda di sisinya dan buka lipatan lampin supaya lapisan penyerap menghadap ke atas.
② Pegang pinggang bayi dan perlahan-lahan pusingkan dia untuk berbaring.
③ Tarik bahagian hadapan lampin ke atas perut bayi, lekatkan Pita Ajaib pada permukaan atas lampin, dan kemudian laraskan lampin agar sesuai dengan badan bayi.2. Pemilihan bantal yang betul tidak boleh terlalu tinggi.

3. Pilih kelembutan tilam yang sesuai; tulang belakang bayi masih berkembang, jadi tilam sokongan yang lebih baik diperlukan.

4. Penggunaan kerusi duduk bayi untuk membantu bayi belajar duduk juga penting untuk kesihatan tulang belakang.

Leave a comment

Your email address will not be published..

Cart 0

Your cart is currently empty.

Start Shopping