Skip to content
Temui 3 Pantang Larang Formula Bayi Utama Yang Setiap Ibu Perlu Tahu

Temui 3 Pantang Larang Formula Bayi Utama Yang Setiap Ibu Perlu Tahu

Pantang larang 1: Formula dan ubat diambil bersama

Apabila bayi sakit, bayi tidak mahu makan ubat, jadi ibu bapa tampil dengan cara yang baik, iaitu biarkan bayi minum susu formula bersama ubat.

Tetapi formula secara langsung akan mengurangkan sifat perubatan, sekali gus menjejaskan pemulihan keadaan bayi. Sebaiknya makan ubat dengan air suam, jangan gunakan formula, air madu, dan air lain sebagai ganti air suam.Pantang larang 2: Perubahan formula terlalu kerap

Sesetengah ibu menukar susu formula kerana mereka melihat bahawa bayi mereka tidak membesar atau najis mereka berwarna hijau, tidak mengetahui bahawa menukar susu formula boleh memberi impak yang besar kepada bayi.

Mengubah formula pada peringkat awal akan menjadikan pengambilan berkurangan, mencetuskan senak, dan kadangkala menyebabkan muntah, cirit-birit, sembelit, dan gejala lain.

Ia juga penting untuk mengelakkan amalan menukar formula hanya kerana sesetengah ibu pernah mendengar bahawa formula tertentu adalah baik. Selain menukar formula, kerana bayi anda alah kepada formula tertentu, perkara yang paling penting ialah berpegang pada susu formula yang sama.

Pantang larang 3: Mencampur beberapa formula untuk masa yang lama

Ibu bapa terlalu mementingkan keselamatan formula atau terlalu fokus kepada konsep pelengkap nutrisi, kurang percaya pada satu-satu formula, takut untuk berkeras untuk makan formula jenama yang sama, bimbang sekiranya formula tersebut mempunyai masalah kualiti, bayi terdedah. Mereka berfikir bahawa jika mereka makan beberapa formula pada masa yang sama, kemungkinan besar akan ada masalah dengan kualiti, jadi mereka memberi bayi mereka beberapa formula pada masa yang sama, berfikir bahawa ini akan berkongsi risiko dan baik untuk mereka.

Walau bagaimanapun, formula yang berbeza mempunyai komposisi pemakanan yang berbeza sedikit, protein, struktur lemak, kandungan mineral, dan lain-lain. Terdapat tempoh penyesuaian untuk usus bayi, dan mencampurkan beberapa formula tidak baik untuk perkembangan usus dan pencernaan bayi, terutamanya apabila bayi berada dalam keadaan normal. kecil dan usus lebih rapuh.

Jika ibu bapa tidak pasti tentang formula untuk bayi, disyorkan untuk memilih jenama yang boleh dipercayai dengan reputasi tinggi, dan kemudian pertimbangkan untuk beralih kepada formula lain selepas lima atau enam bulan penggunaan.

 

Leave a comment

Your email address will not be published..

Cart 0

Your cart is currently empty.

Start Shopping