Skip to content
5 Tanda Bayi Anda Memerlukan Formula Baharu untuk Kesihatan dan Kebahagiaan

5 Tanda Bayi Anda Memerlukan Formula Baharu untuk Kesihatan dan Kebahagiaan

Sebagai ibu bapa, adalah penting untuk memberi perhatian kepada kesihatan dan keperluan pemakanan bayi anda. Berikut adalah lima tanda yang menunjukkan sudah tiba masanya untuk menukar formula bayi anda:

 

1. Bayi anda tiba-tiba berhenti minum susu, dan penggunaannya telah berkurangan dengan ketara . Jika bayi anda tidak menyukai rasa formula atau tidak bertoleransi laktosa, ia boleh menyebabkan pengurangan penggunaan susu. Pastikan anda memerhati sama ada terdapat rasa pelik dalam formula dan pertimbangkan untuk menukar kepada formula lain yang sesuai dengan keperluan bayi anda.

 


 

2. Ketinggian dan berat bayi anda tidak mencapai standard berbanding bayi lain yang sebaya. Walaupun genetik dan faktor lain mungkin memainkan peranan, adalah penting untuk mempertimbangkan sama ada formula bayi anda menyediakan nutrisi yang mencukupi. Malnutrisi jangka pendek yang disebabkan oleh susu formula boleh memberi kesan yang ketara kepada pertumbuhan dan perkembangan bayi anda.

 


 

3. Jika bayi anda mengalami cirit-birit tiga hingga lima kali sehari atau lebih selepas mengambil susu formula, ia boleh menjadi tanda intoleransi laktosa. Untuk menangani isu ini, ibu bapa harus mempertimbangkan untuk segera beralih kepada formula rendah laktosa atau mendapatkan bantuan perubatan. Dalam kes ini, perhatian ibu bapa dan tindak balas yang tepat pada masanya adalah penting.

 


 

4. Apabila bayi mengalami pembuangan air besar yang berpanjangan atau sembelit , seperti mula berak selepas lebih daripada tiga hari dan najis kering dan keras, adalah penting untuk mempertimbangkan sama ada sembelit itu disebabkan oleh minum susu formula atau penghadaman dan penyerapan bayi yang lemah. daripada bahan berlemak dalam formula.

 


 

5. Kering dan muntah tanpa sebab yang jelas boleh menjadi tanda penyedutan udara yang berlebihan semasa penyusuan, pengumpulan makanan dalam bayi, sfinkter yang kurang berkembang, atau alahan formula. Jika anda mengesyaki alahan, cari tanda-tanda cirit-birit, yang biasanya mengiringi alahan formula.

 


 

Ingat, setiap bayi adalah unik, dan penting untuk dikesan dan diselesaikan

Leave a comment

Your email address will not be published..

Cart 0

Your cart is currently empty.

Start Shopping